W niedzielne popołudnie, na głównym placu Rawy pojawiły się stoiska z gdzie było można skosztować wyrobów pań z Kół Gospodyń Wiejskich, zakupić swojskie miody, mąki, napoje czy rękodzieło miejscowych twórców. Gwiazdą wydarzenia był Pascal Brodnicki – kucharz, osobowość telewizyjna i autor książek kulinarnych.
– Gotowanie dla mnie to moje hobby, moja pasja, uwielbiam to – mówił Pascal Brodnicki w rozmowie ze Zbigniewem Pacho. - Zbierałem sporo informacji i lubię się dzielić swoim doświadczeniem. Zresztą też uczę się od ludzi, którzy też się dzielą doświadczeniem. I kuchnia jest czymś co zbliża. To może być rzemiosło, może być wydanie artystyczne, ale może być też podane bardzo prosto. Dziś zrobimy taką wiejską potrawę francuską stunigowaną z produktów lokalnych.
Co Pascal Brodnicki podał rawianom?
Była to potrawka z kurczaka z jabłkami, cebulą i cydrem.
– Smażymy najpierw cebulę z kurczakiem, dosyć dużo masła dajemy, troszkę mąki i robimy zasmażkę z cebulą i kurczakiem. Następnie dodajemy cydr, rosół z kury – mieszamy. Śmietana – mieszamy. Do tego dajemy grubą kosteczkę jabłka. Na koniec dodajemy szczyptę tymianku, troszkę natki pietruszki, sól i pieprz et voilà. Bon appetit! – mistrz zdradza tajniki przepisu.
Wypróbujcie go sami!
Dodajmy, że o oprawę muzyczną wydarzenia zadbał zespół Art Melody, a najmłodszych bawił Teatr Jednej Miny.
Za nami Biblioteka Smaków – impreza o jedzeniu, czytaniu i l...
![od 7 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/7.webp)
Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?