Wielkanocna rolada z kremem budyniowo-śmietanowym. Poznaj przepis na spektakularny wypiek dla całej rodziny. Znika do ostatniego okruszka

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Domowa rolada z kremem budyniowo-śmietanowym to świetny pomysł na słodki deser na Wielkanoc.
Domowa rolada z kremem budyniowo-śmietanowym to świetny pomysł na słodki deser na Wielkanoc. Getty Images/Qwart/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna i spektakularnie wyglądająca rolada wypełniona po brzegi kremem budyniowo-śmietanowym może być ozdobą stołu. Ponadto zrobisz ją z łatwo dostępnych składników, choć podczas zwijania trzeba wykazać się dokładnością i odrobiną cierpliwości. W szczególności podczas chłodzenia ciasta i kremu. Wypróbuj przepis na pyszną roladę z kremem budyniowo-śmietanowym na święta.

W skrócie

Rolada biszkoptowa to prawdziwy klasyk w świecie deserów. Delikatny biszkopt, zwinięty w rulon z kremowym nadzieniem, często jest pierwszym wyborem na spotkania rodzinne czy wyjątkowe uroczystości. W takim wypieku możesz połączyć tradycję ze szczyptą nowoczesności. Wystarczy postawić na wyjątkową formę i doprawić ją esencją waniliową lub startą tonką. Sprawdź przepis na domowy wypiek.

Rolada z kremem budyniowo-śmietanowym – apetyczny przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jaj,
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 g kakao.

Krem:

  • 500 ml mleka UHT Łaciate 3,2%,
  • 20 g skrobi ziemniaczanej,
  • 30 g mąki tortowej,
  • 2 żółtka,
  • 120 g cukru,
  • 40 g cukru waniliowego,
  • 300 g śmietanki UHT Łaciata 36%,
  • 100 g czekolady gorzkiej.

Dekoracja:

  • 100 g startej lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

reklama

Jak zrobić roladę z kremem budyniowo-śmietanowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzałam piekarnik do 180° Celsjusza.
  2. Metalową blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia.
  3. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam z 50 g cukru na sztywną pianę.
  4. Żółtka ubiłam na kogel-mogel z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
  5. Następnie dodałam przesiane kakao i wymieszałam silikonową szpatułką.
  6. Na koniec dodawałam po łyżce ubite białka i łączyłam je z masą kakaową, aż nabierze puszystości.
  7. Masę na biszkopt wyłożyłam na blaszce z papierem do pieczenia na kształt prostokąta.
  8. Biszkopt piekłam przez 20 minut, aż będzie wyrośnięty i nabierze złoto-brązowego koloru.
  9. Po wyjęciu z piekarnika odwróciłam jeszcze ciepły biszkopt na czystą ściereczkę kuchenną, pozbyłam się papieru do pieczenia i przy pomocy ściereczki zwinęłam biszkopt w rulon, nadając kształt roladzie.
  10. Ciasto odstawiłam do całkowitego wystudzenia ze ściereczką zawiniętą do środka.
  11. W czasie, gdy ciasto stygnie, zabrałam się za zrobienie kremu.
  12. Do miski wlałam 3/4 szklanki mleka i wymieszałam ze skrobią ziemniaczaną, mąką pszenną oraz żółtkami.
  13. Pozostałe mleko wlałam do garnka i zagotowałam. Powoli wlałam przygotowaną mieszaninę, cały czas mieszając. Budyń gotowałam przez 3 minuty, aż nabierze gęstej konsystencji.
  14. Krem budyniowy przełożyłam do miski, odstawiłam do wystudzenia, a następnie włożyłam do lodówki na 20 minut.
  15. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i odstawiłam na bok do wystudzenia, mieszając przez minutę.
  16. Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno i powoli połączyłam z wcześniej przygotowanym i schłodzonym budyniem.
  17. Masę budyniową podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam rozpuszczoną czekoladę.
  18. Roladę biszkoptową rozwinęłam ze ściereczki, rozsmarowałam jasny krem i znowu zawinęłam w rulon. Tym razem bez użycia ściereczki.
  19. Wierzch rolady posmarowałam kremem czekoladowym i schłodziłam w lodówce przez 3 godziny.
  20. Przed podaniem udekorowałam startą i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Opcjonalnie możesz użyć czekoladowe lub cukrowe jajkami.

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wielkanocna rolada z kremem budyniowo-śmietanowym. Poznaj przepis na spektakularny wypiek dla całej rodziny. Znika do ostatniego okruszka - Strona Kuchni

Wróć na rawamazowiecka.naszemiasto.pl Nasze Miasto