MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niestety w przypadku dny moczanowej nie powinno się spożywać...
fot. NelliSyr/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Warzywa bogate w szczawiany

Niestety w przypadku dny moczanowej nie powinno się spożywać również produktów bogatych w szczawiany, ponieważ mogą one wywołać atak dny. Chorzy na artretyzm powinni zatem unikać: szczawiu, szpinaku i rabarbaru. Dodatkowo należy unikać papryki, kalafiora, brukselki, pora i kukurydzy.

Warto natomiast włączyć do diety: rzodkiew, cebulę, marchew, dynię, bakłażana, cykorię, buraki, rzodkiewki, pomidory i ogórki. Natomiast z owoców polecane są gruszki, jabłka, wiśnie i czereśnie, truskawki, ananasy, banany i brzoskwinie.

Zobacz również

Kłodawska Majówka ściągnęła tłumy. Ludzie bawili się przy Łobuzach i Stachurskim

Kłodawska Majówka ściągnęła tłumy. Ludzie bawili się przy Łobuzach i Stachurskim

Górnik stracił punkty w meczu ze Stalą. Łęcznianie nadal nie są pewni baraży

Górnik stracił punkty w meczu ze Stalą. Łęcznianie nadal nie są pewni baraży

Polecamy

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Jak zmienić plik na PDF? Prezentacje, obrazy i dokumenty

Jak zmienić plik na PDF? Prezentacje, obrazy i dokumenty