MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Odkryj najlepsze pizzerie w Rawie Mazowieckiej. Gdzie wybrać się na pizzę w maju 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na pizzę w Rawie Mazowieckiej?
Gdzie na pizzę w Rawie Mazowieckiej? rusak
Dowiedz się gdzie możesz się wybrać na pizzę w Rawie Mazowieckiej. To niewątpliwie ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Chyba każdy spróbował jej przynajmniej raz w życiu, a wielu na zawsze pozostało jej fanami. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Rawie Mazowieckiej. Zajrzyj do katalogu firm i odszukaj swoją ulubioną.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Rawie Mazowieckiej

Pizza rzymska

Jest to rodzaj pizzy charakteryzujący się chrupiącym ciastem i większą ilością dodatków. Zazwyczaj są to: świeże zioła, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella, pomidory. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Ten rodzaj pizzy wypieka się w niższej temperaturze, w 350 stopniach, przez około 3 minuty. Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Rawie Mazowieckiej.

To warto wiedzieć

Pizza amerykańska

Pizza tego typu ma kilka wspólnych cech z oryginalną pizzą włoską, ale generalnie jest zupełnie inna. Posiada ona grubsze ciasto, wyrabiane również ręcznie. Wykorzystuje się do tego sól, drożdże, wodę i wysokoglutenową mąkę. Ma ona dużo dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Nie braknie również mięsa, np. kurczak, salami, szynka, pepperoni. A warzywa, jakie na niej występują to kukurydza, pieczarki, papryka. Typowym, amerykańskim dodatkiem jest ananas.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Rawie Mazowieckiej? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Rawie Mazowieckiej

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Pizza i jej historia

Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.

Jak głosi legenda, pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z mozzarellą. Wprawiło to królową w zachwyt i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.

Moda na ten przysmak ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku powstała w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Rawie Mazowieckiej. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na rawamazowiecka.naszemiasto.pl Nasze Miasto