O tym, że sposób odżywiania się ma bardzo istotny wpływ na zdrowie i kondycję naszego organizmu nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Jednak, jak się okazuje, wciąż nie doceniamy wagi poszczególnych posiłków.

- Z badań dotyczących odżywiania się Polaków jednoznacznie wynika, że zwracamy coraz baczniejszą uwagę na to, co jemy na śniadania, ale nadal lekceważymy wartość odżywczą potraw spożywanych na obiad i kolację. Tymczasem posiłki te decydują o tym, czy będziemy z ochotą przystępowali do zajęć, jakie czekają nas po powrocie z pracy oraz czy przyjdzie nam borykać się z nadwagą- mówi Urszula Rzepka, dietetyk. - Niestety, zbyt często zamiast po zupę i drugie danie, sięgamy po niezdrowe jedzenie typu fast food i słodkie albo słone przekąski. Najgorsze jest to, że zastępujemy nimi pełnowartościowe dania, które w dzisiejszych czasach można kupić w firmach świadczących usługi cateringowe.

Zdrowymi daniami, które dostarczą naszemu organizmowi potrzebnych składników, są potrawy mięsne, warzywa oraz zupy (nie te z torebek, ale ze świeżych lub mrożonych warzyw).

Dzięki zupom nasz organizm dostaje ogromną dawkę witamin, błonnika i różnych innych składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania.
W ciepłych porach roku dietetycy radzą sięgać po zupy zawierające więcej warzyw liściowych i nadziemnych. Natomiast w zimnych porach roku jedzmy często zupy na bazie warzyw korzeniowych, które mają spore ilości witaminy C, zwiększającej odporność.

Ponadto niskokaloryczna, bo składająca się głównie z warzyw, zupa sprawi, że zjemy mniej drugiego dania i tym samym nie będziemy przybierać na wadze. Osobom, które nie gustują w tradycyjnych zupach, restauratorzy polecają kremy na bazie zmiksowanych warzyw. Przyrządza się je błyskawicznie: wystarczy ugotować warzywa do miękkości i zmiksować je blenderem. Dzięki swej naturalnej gęstej konsystencji zupy-kremy nie wymagają zaprawiania mąką ani zasmażką, są więc niskokaloryczne, lekkostrawne, ale i sycące.

Prawidłowo skomponowane drugie danie powinno zawierać porcję lekkostrawnego białka, np. białe drobiowe mięso lub delikatną, chudą rybę z dodatkiem gotowanych warzyw. Ten, kto chce popisać się przed gośćmi kulinarnym talentem, powinien skorzystać z przepisu na karczek wieprzowy, który okazał się hitem tego roku w restauracji Obiadkowo mieszczącej się w Łodzi przy ul. Wólczańskiej 234a.

Aby go przygotować potrzebne będą następujące składniki:

- karczek wieprzowy bez kości,
- cebula,
- mąka, -
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- przyprawa do wieprzowiny, c
- zosnek,
- musztarda,
- wywar warzywny
- olej.

Karczek kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie tak przygotowane mięso rozbijamy tłuczkiem (grubość mięsa po rozbiciu ok. 1 cm). Mięso smarujemy przyprawami i tak przygotowane wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozgrzewamy olej na patelni, mięso obtaczamy z dwóch stron w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Obsmażamy z dwóch stron na złocisty kolor. Tak obsmażone mięso przekładamy do garnka. Na oleju, który pozostał na patelni, szklimy cebulkę (wcześniej pokrojoną w paski). Cebulę wraz z sosem, który się wytworzył na patelni, przelewamy do garnka, w którym mamy przesmażone mięso. Dodajemy następnie kilka ziaren ziela angielskiego i kilka listków laurowych, dwa ząbki czosnku i łyżeczkę musztardy. Całość zalewamy wywarem warzywnym. Dusimy pod przykryciem ok. 40-45 min. Podajemy z ziemniaczkami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Pycha!

Wiadomości Łódź, Wydarzenia Łódź

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!