Mozzarella to świeży, biały ser z masy parzonej, niedojrzewający produkowany z mleka najwyższej jakości. Mozzarella to przysmak, ale również doskonałe źródło pełnowartościowego białka, składników mineralnych w tym tak ważnego w profilaktyce osteoporozy wapnia, cynku, fosforu oraz witamin ( A, B2, B12, D, oraz PP).
Mozzarellę należy przechowywać w warunkach chłodniczych, ale nie można jej otwartej przechowywać zbyt długo, gdyż bardzo szybko traci swoje właściwości smakowe. Najlepiej kupować ją na konkretne jednorazowe zużycie i jeść ze smakiem.
Mozzarella najbardziej znana jest jako podstawowy składnik pizzy oraz trójkolorowej sałatki Caprese składającej się z plastrów Mozzarelli przełożonych plastrami pomidorów z dodatkiem świeżej bazylii i oliwy z oliwek. Obecnie Mozzarella jest składnikiem wielu różnych sałat. Znakomite są mieszanki sałaty zielonej, lodowej, rukoli, z dodatkiem Mozzarelli w plastrach lub kuleczkach, ale też sałatki na bazie sera z dodatkiem szynki lub tuńczyka, kukurydzy, serowo-warzywnych szaszłyków, tzw. fingerfoodów stanowiących wygodną przekąskę koktajlową. Świetnie nadaje się do nadziewania mięsa, np. pierś z kurczaka lub indyka zawinięta z Mozzarellą i suszonym pomidorem lub morelą, panierowana i smażona na głębokim tłuszczu stanowi doskonałe danie obiadowe na gorąco a także na zimno. Zapiekanki makaronowe z szynką szpinakiem lub warzywami też zyskają na smakowitości, jeżeli na wierzchu ułożymy plastry Mozzarelli i zapieczemy w piekarniku. Wykorzystanie Mozzarelli zależy wyłącznie od naszej wyobraźni kulinarnej. Zachęcamy więc do eksperymentów we własnej kuchni .
Proponujemy Mozzarellę w kuli o masie 125 g zanurzonej w lekko słonej zalewie, ale może być też Mozzarella mini w 3,5 g kuleczkach w wygodnym kubeczku. Jest także Mozzarella w kształcie białej kuli o masie 250 g pakowana próżniowo, Mozzarella w przyprawach o masie 255 g oraz Mozzarella naturalnie wędzona w kształcie kuli z wyraźnym rysunkiem siatki i brązową skórką powstałą podczas procesu naturalnego wędzenia o masie 230 g. Mozzarella wędzona jest znakomita do piwa. Można ją też grillować.
Wraz ze wzrostem świadomości konsumenckiej Polaków rośnie gama wytwarzanych przez OSM produktów. Obecnie Spółdzielnia ma szeroki wachlarz produktów detalicznych. Dużym uznaniem klientów indywidualnych cieszą się kule sera pakowane w zalewie i próżni przeznaczone do bezpośredniego spożycia, a pizzerie i restauracje chętnie czerpią z dużej gamy produktów przeznaczonych do obsługi rynku gastronomicznego, głównie do pizzerii, restauracji. Także producenci mrożonej pizzy i zapiekanek wybierają produkty oferowane przez OSM Skierniewice, głównie dlatego, że skierniewicka spółdzielnia jest otwarta i elastyczna w kontaktach z odbiorcami, wdraża nowe produkty dostosowując je do indywidualnych wymagań swoich kontrahentów.
OSM w Skierniewicach bierze aktywny udział w targach i konkursach branżowych, może pochwalić się wieloma certyfikatami i nagrodami, które są dowodem na to, że dba o najwyższą jakość swoich produktów mleczarskich. Wśród tych najważniejszych wymienić należy znak PDŻ -"Poznaj Dobrą Żywność" nadawany przez ekspertów powołanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i znak "Doceń Polskie".
Spółdzielnia posiada również bardzo mocną pozycję w produkcji wyrobów proszkowanych: mleko w proszku pełne, mleko w proszku odtłuszczone, serwatka słodka w proszku i serwatka demineralizowana. Wymienione produkty wykorzystywane są w branży cukierniczej, piekarskiej i ciastkarskiej. OSM w Skierniewicach jest dostawcą do czołowych producentów tych branż w kraju oraz w Unii Europejskiej. Posiadamy certyfikaty Halal i Kosher oraz uprawnienia eksportowe do wielu krajów trzecich, między innymi do Wietnamu, Algierii, Peru czy Chin.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?